Proste przepisy kempingowe

Gotowanie na kempingu może być trudne, dlatego najlepiej mieć kilka przepisów, na które możesz liczyć, że będą łatwe i godne zaufania.
Zebraliśmy kilku naszych ulubionych kucharzy kempingowych w nadziei, że może to zainspirować niektóre z twoich posiłków!
Wypróbuj te przepisy na naszym Campingaz Camp Bistro 2 Piec?
ŚNIADANIE
Najlepsza muffinka śniadaniowa
Co będziesz potrzebować, aby zrobić 1:
- Mięso kiełbasiane
- Angielska muffinka
- 1 jajko
- 1 plasterek sera Cheddar
- Masło
- Suszona szałwia, sól i pieprz do przyprawiania mięsa
Metoda:
- Na patelni posmaruj angielską muffinkę odrobiną masła na złoty i chrupiący kolor. Odłożyć na bok.
- Do kiełbasy dodać szczyptę szałwii, soli i pieprzu. Uformować w pasztecik i smażyć do ugotowania.
- Smaż jajko.
- Wypełnij angielską muffinkę pasztecikiem z kiełbasy, rzadkim jajkiem sadzonym i kawałkiem sera cheddar. Zawiń w folię i umieść nad ogniem, aż ser się rozpuści.
Służyć!
OBIAD
Pan Veggie Pizza
Co będziesz potrzebował:
- 1 żółta papryka (pokrojona na kawałki)
- 1 cukinia (średnio pokrojona)
- 1 czerwona cebula (pokrojona w cząstki)
- Mąka Samorosnąca (225g)
- oliwa z oliwek (2 łyżki i 1 łyżeczka)
- Sos Pomidorowy Makaron (5 łyżek)
- Ser Cheddar (50g)
Metoda:
- Paprykę, cukinię i czerwoną cebulę ułożyć na patelni foliowej. Skrop 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Dobrze doprawić i wymieszać. Piecz na ogniu do miękkości i rumienia. Odłożyć na bok.
- Mąkę dobrze przyprawić i w dużej misce wymieszać z pozostałym olejem i 4-5 łyżkami wody, aby uzyskać miękkie ciasto. Krótko ugniatać, a następnie rozwałkować na posypanej mąką powierzchni, uzyskując około 20 cm koło. Ciasto przełożyć na dużą, lekko naoliwioną żeliwną patelnię i smażyć, aż spód zacznie się rumienić. Odwróć się i gotuj ponownie przez około 5-8 minut. Na spód rozsmaruj sos pomidorowy, posyp pieczonym warzywem, a następnie posyp cheddarem. Umieść obok ognia i poczekaj, aż ciepło rozpuści ser na wierzchu. Służyć.
OBIAD
Zupa Lasagne One Pot
Co będziesz potrzebował:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450 g mielonego indyka
- 1 średnia posiekana cebula
- 1 posiekana papryka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki Czosnek rozgnieciony
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 słoiki 700g sos pomidorowy do makaronu
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 130g wody
- Arkusze lasagne około 8 arkuszy, podzielone na małe kawałki
- 60 g posiekanego świeżego szpinaku
- 100g rozdrobnionego sera mozzarella
- Ser ricotta i / lub parmezan do podania
Metoda:
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj mielonego indyka, cebulę, pieprz i gotuj, często mieszając, aż indyk się zarumieni (zajmie to około 5 minut). Dopraw solą i pieprzem.
- Dodać czosnek, włoską przyprawę i przecier pomidorowy. Następnie dodaj sos pomidorowy, bulion drobiowy i wodę. Zwiększ ciepło do wysokiego i zagotuj.
- Wymieszać w płatach lasagne i zmniejszyć ogień do średniego wrzenia. Gotuj przez 10-12 minut lub do czasu, aż arkusze będą ugotowane al dente, od czasu do czasu mieszając.
- Zdjąć z ognia i wmieszać posiekany szpinak.
- Posyp serem mozzarella. W razie potrzeby podawaj z ricottą i / lub parmezanem.
Curry z pieczarkami i ziemniakami w jednym garnku
Co będziesz potrzebował:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, grubo posiekana
- 1 duży ziemniak, pokrojony w małe kawałki
- 1 bakłażan, przycięty i pokrojony w kawałki
- 250g pieczarek
- 2-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego, jak bardzo chcesz)
- 150 ml bulionu warzywnego
- 400ml mleka kokosowego (puszka)
- posiekana kolendra do podania
Metoda:
- W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i ziemniaki. Przykryj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Wrzuć bakłażana i grzyby, a następnie gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Dodać pastę curry, polać bulionem i mlekiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do miękkości ziemniaków. Wymieszaj kolendrę i podawaj samodzielnie lub z ryżem lub chlebem naan.
5-składnikowy makaron z kiełbasą drobiową
Co będziesz potrzebował:
- 8 kiełbasek z kurczaka
- 1 papryka (dowolny kolor)
- 340g makaronu
- 700 g sosu pomidorowego (i bazylii, jeśli to możliwe)
- 130 g startej mozzarelli
Metoda:
- Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i lekko spryskaj sprayem do gotowania.
- Usuń kiełbaski ze skór i włóż na patelnię. Ugotuj kiełbasę, łamając ją łyżką, aż przestanie być różowa.
- W międzyczasie posiekaj paprykę na małe kawałki.
- Dodać paprykę na patelnię z kiełbasą i gotować 2 minuty do zmiękczenia.
- Na patelnię włożyć makaron i sos pomidorowy.
- Napełnij słoik sosu prawie do góry wodą i wlej wodę również na patelnię. Wymieszać.
- Dusić na wolnym ogniu, przykryć i gotować przez około 15 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a makaron będzie miękki.
- Mieszaj makaron co około 5 minut, aby ugotował się równomiernie.
- Posyp startym serem Mozzarella. Cieszyć się!
The Ultimate Sausage Hot Dog
Co będziesz potrzebował:
Do karmelizowanej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże cebule (czerwona lub biała), pokrojone w plasterki
- Szczypta soli
- 2 łyżki miękkiego brązowego cukru
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
Prawdziwa bułka z hot dogami
- Kiełbasy (lubimy wieprzowinę)
- Bułki do hot dogów
- Twoje ulubione sosy
Metoda:
- Rozgrzej olej na dużej głębokiej patelni na małym ogniu.
- Dodaj cebulę z dużą szczyptą soli i gotuj powoli przez 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby zapobiec ich przywieraniu lub przypalaniu, aż staną się miękkie i złociste. Jeśli cebula zacznie się łapać, dodaj odrobinę wody na patelnię i dobrze wymieszaj.
- Po 30 minutach chcesz ugotować kiełbaski, ponieważ zajmie to około 15 minut.
- Dodaj cukier i ocet, aby nadać im słodki, lekko ostry smak chutney. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mieszanina będzie lepka, cukier się rozpuści, a ocet zmniejszy się.
- Dodaj wybrany sos do bułki
- Zdejmij kiełbaski i włóż je do bułki
- Na wierzch dodaj karmelizowaną cebulę
Cieszyć się!
reESSERT
S'mores
Co będziesz potrzebować (aby zrobić 1 s więcej):
- 2 herbatniki bogate w herbatę
- 2 kawałki czekolady mlecznej
- 1 pianka marshmallow lub 8 małych pianek marshmallow
Metoda:
- Wytnij 4 kwadraty folii aluminiowej wystarczająco duże, aby zawinąć smakołyki.
- Połóż 1 herbatnik na każdym kawałku folii, a na wierzchu połóż 2 kawałki czekolady i ptasie mleczko. Umieść drugi biszkopt na wierzchu i szczelnie zawiń każdą paczkę.
- Połóż s'mores na ognisku i podgrzej przez 2 minuty z każdej strony, aby czekolada i pianki po prostu się stopiły.
- Wyjąć i lekko ostudzić, a następnie ostrożnie zdjąć folię. Natychmiast podawaj.
DRINK
Mojito Mocktail
Co będziesz potrzebował:
- 1 łyżka cukru
- Mały pęczek mięty
- 3 limonki, wyciśnięte
- Woda sodowa
Metoda:
- Wymieszaj cukier z liśćmi mięty za pomocą tłuczka i moździerza (lub użyj małej miski i końcówki wałka do ciasta).
- Włożyć garść pokruszonego lodu do 2 wysokich szklanek. Rozłóż sok z limonki między szklanki mieszanką miętową. Dodaj słomkę i uzupełnij wodą sodową.
Koktajl arbuzowy
Co będziesz potrzebował:
- 1 duży lub 2 małe arbuzy
- 250 ml soku z cytryny (z butelki lub wyciśnij własny)
- 100g cukru pudru złotego
- 1l butelka wody sodowej
- 1 limonka, pokrojona w plasterki
- mała garść mięty
- kruszony lód
Metoda:
- Odetnij wierzchołek arbuza i wydrąż go dużą łyżką, wyławiając po drodze wszelkie pestki. Rozetrzyj mięso przez sito do miski. Włóż miąższ do blendera (lub użyj wysokiego dzbanka i blendera ręcznego) z sokiem z cytryny i cukrem, zmiksuj na purée, a następnie dodaj sodę.
- Wsyp trochę lodu do wydrążonego arbuza i napełnij go mieszaniną lemoniady. Resztę podawaj w dzbanku z plasterkami limonki i miętą. Miskę dodatkowego kruszonego lodu z boku, aby ludzie mogli sobie pomóc.
Ultimate Hot Chocolate
Co będziesz potrzebował:
- 50ml śmietanki kremówki
- 150 ml pełnego mleka
- 50g posiekanej mlecznej czekolady
- 25g posiekanej ciemnej czekolady
- Kilka mini guzików z białej czekolady
Metoda:
- Ubij podwójną śmietanę, aż zachowa swój kształt, a następnie odłóż na bok, aż będzie potrzebna.
- Włożyć mleko do rondelka i delikatnie podgrzewać, aż się zagotuje. Dodaj czekoladę mleczną i gorzką, a następnie mieszaj, aż się rozpuści. Wlać do kubka i nałożyć na wierzch porcję śmietanki kremówki i posypać kilkoma mini guzikami z białej czekolady do dekoracji.
Mamy nadzieję, że dzięki temu poczujesz się jak na kempingu!
(Kredyty fotograficzne: BBC Good Food, Blog kuchenny Kristine, Tesco Real Food, The Adventure Bite)
- Florence Love